גניבת עין

מאת: עו"ד אלי שמעוני

גניבת עין היא עוולה האסורה על-ידי חוק עוולות מסחריות, התשנ"ט-1999, אשר כבר בסעיפו הראשון נכתב, כי "לא יגרום עוסק לכך שנכס שהוא מוכר או שירות שהוא נותן, ייחשבו בטעות כנכס או שירות של עוסק אחר או כנכס או שירות שיש להם קשר לעוסק אחר". למעשה, עוולה זו, היא הטעיה של צרכנים המבוססת על ניצול שמו הטוב והמוניטין שצבר אדם או עוסק אחר.

חוק עוולות מסחריות ופקודת הנזיקין.

כאמור, חוק עוולות מסחריות שנחקק בשנת 1999 הוא החוק המסדיר את עוולת גניבת העין והכללים להפרת עוולה זו, כאשר קודם לכן, האיסור על ביצוע העוולה הופיע אך ורק בפקודת הנזיקין [נוסח חדש]. זאת, לאור כך שהמחוקק לא נותר אדיש להתפתחות עולם המסחר, הן בישראל והן מחוצה לה, ולצורך בחקיקת חוק ייעודי שתכליתו הגנה על לקוחות וכן על עוסקים שמנוצל שמם והמוניטין שצברו. חוק עוולות מסחריות נועד למנוע גם הלכות מסחר לא הוגנות אחרות, כגון תיאור כוזב של מוצר, נכס או שירות וכן גזל של סוד מסחרי, אך, כאמור, סעיף 1 לחוק זה עוסק בעוולת גניבת העין.
חשוב לציין, כי אף שלמניעת כפילות מיותרת ואף מבלבלת, עוולת גניבת העין נמחקה מפקודת הנזיקין, פקודת הנזיקין עודנה חלה במקרים של גניבת עין והיא מוחלת מתוקף סעיף 11 לחוק עוולות מסחריות ולכן, במקרה שכזה יש להיוועץ בעורך דין מנוסה העוסק בתחום הנזיקין בכלל ובתחום העוולות המסחריות בפרט.

פיצוי בגין גניבת עין.

אדם או עוסק, אשר נפגע מגניבת עין של אחר, רשאי לתבוע פיצוי עבור כל הנזקים שנגרמו לו וכמובן גם לדרוש צו האוסר על המשך ביצוע העוולה. מלבד זאת, חוק עוולות מסחריות מעניק גם זכות לתבוע פיצוי גם מעבר לכך, ואף ללא כל קשר, שכן סעיף 13 לחוק מאפשר קבלת פיצוי בסך של עד 100,000 ש"ח, גם ללא הוכחת כל נזק, כך שגם במקרה שישנו קושי רב להוכיח שאכן נגרמו נזקים כתוצאה מגניבת העין, עדין ניתן לתבוע ולזכות בפיצוי בסכום גבוה ומרתיע.

השמפניה של הטבע.

כמעט כל אדם בישראל זכה להיחשף לפרסומות של מי עדן בהן נעשה שימוש בסיסמה "מי עדן – השמפניה של הטבע". ממש לאחרונה, ב- 19.05.2015, ניתן פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, מפי כב' השופט הבכיר גדעון גינת, לפיו מי עדן עשתה שימוש פסול במונח "שמפניה" וביצעה עוולה מתמשכת של גניבת עין.
בפסק הדין (ת"א 22286-03-11) נפסק, כי על מי עדן, לרבות חברות קשורות ואף בעלי עניין ותפקיד במי עדן כגון המנכ"ל ובעלי תפקידי ניהול אחרים, לחדול מלעשות כל שימוש בסיסמה הנ"ל ובמונח "שמפניה" וכן לשלם לתאגיד הצרפתי האמון על שמירת הזכויות במונח "שמפניה" פיצוי בסך של 400,000 ש"ח ונוסף על כך, גם הוצאות משפט בסך של 200,000 ש"ח.
אין מדובר כלל וכלל בסכומים זניחים ולכן במקרים של גניבת עין, או אף חשש או חשד למקרה שכזה, מומלץ ביותר לפנות בהקדם לעורך דין הבקיא בדיני נזקין ובעל ניסיון בתביעות שעניינן חוק עוולות מסחריות.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: