איך רושמים פטנט?

מאת: עו"ד אלי שמעוני

איך רושמים פטנט? על אדם (או תאגיד) המעוניין להגן על רעיון או אמצאה באמצעות רישומם אצל רשות הפטנטים כפטנט רשום לפעול בהתאם להוראות חוק הפטנטים, התשכ"ז-1967 ולהנחיות משרד המשפטים במלואן, שכן אי-עמידה בהוראות והנחיות אלו באופן מדוקדק עלול להוביל לאי-רישומו של הפטנט, לבזבוז כסף לשווא וחמור מכך לאובדן זמן יקר ערך, אשר עלול להיות קריטי ביותר בסוגיות של רישום פטנט, זו בדיוק הסיבה שליווי וייעוץ משפטי של עורך דין מתמחה היא יותר ממומלצת.

כשירות לפטנט.

ראשית, וכשלב מקדים להגשת בקשה לרישום פטנט, יש לוודא, כי אכן הרעיון או האמצאה עומדים בדרישות חוק הפטנטים וניתנים לרישום אצל רשות הפטנטים. על-פי החוק, אמצעה כשירה כרישום כפטנט באם היא מוצר או תהליך בכל תחום טכנולוגי, באם היא חדשה, מועילה, וניתנת לשימוש תעשייתי ובאם יש בה התקדמות המצאתית.

• אמצאה תוכר כחדשה, באם לא פורסמה או תוארה בפומבי עד יום הגשת הבקשה לרישומה כפטנט, לא בישראל  ולא באף מדינה אחרת, לא על-ידי רושם הפטנט ולא על-ידי כל אדם אחר וכמובן, באם לא נרשמה כפטנט עוד קודם לכן.
• אמצאה תוכר כמועילה, באם יש בה תועלת כלשהי, אף אם הקטנה ביותר.
• אמצאה תוכר כהתקדמות המצאתית באם ניתן לבדל אותה מאמצאות קודמות ולהוכיח חידוש המהווה קפיצת מדרגה שאינה עניין מובן מאליו לבעל מקצוע ממוצע על סמך ידע קודם וגלוי.

מדובר בשלושה תנאים עיקריים ומצטברים שללא הוכחתם, לא ניתן לאשר את רישום הפטנט ולכן מומלץ ביותר, על אף הדחף לרשום פטנט, שלא למהר ולהיחפז, אלא לפנות לייעוץ משפטי ולהיעזר בידע ובמומחיות הנדרשים לצורך הכנת בקשה מפורטת שבה יוכח, בהתאם לדין, שאכן מדובר באמצאה העומדת בשלושת התנאים המוזכרים לעיל.

איך רושמים פטנט – הגשת בקשה לרישום.

לאחר שמוודאים שאכן האמצעה כשירה להירשם כפטנט, יש להגיש את הבקשה לרישומה כפטנט לרשות הפטנטים שבמשרד המשפטים  ובהתאם להנחיותיה. את הבקשה לרישום פטנט ניתן להגיש רק לאחר תשלום אגרת בקשת הרישום ודמי פרסום הבקשה, כאשר את אישור התשלום יש לצרף לבקשה, אשר יש להגישה בשני עותקים, כולל טופס הבקשה לפטנט של רשות הפטנטים לכל עותק.
בבקשה לרישום פטנט יש לכלול פרטים מלאים של מגיש הבקשה, על האמצאה ועל ייעודה וכן על היקף ההגנה המבוקש על האמצאה. אין מדובר באזכור או תמצות של פרטים אלו, אלא על הגשת בקשה מפורטת לפרטי פרטים, החל מסקירה של הענף המקצועי שלתחומו רלוונטית האמצעה ואליו מיועדת, כלה בתיאור האמצאה עצמה, לרבות תיאור מפורט ומלא וכן שרטוטים שיהיה בהם כדי לאפשר לבעל מקצוע לבצע וליישם את ההמצאה ולבסוף, כאמור, את פרק התביעות, בו יש לפרט את היקף ההגנה הנדרשת.
פרק זה, הינו מהותי ביותר ומהווה מסמך משפטי לכל דבר ועניין ולכן רצוי מאוד שייכתב על-ידי עורך-דין בקיא ומנוסה, שכן בו יש לדקדק עוד יותר באשר לאופן הגדרתה של האמצאה, לרבות עמידתה בכל התנאים שצוינו לעיל, למען לא תידחה הבקשה, וממנה תיגזר מידת ההגנה שיעניק רישום הפטנט, שכן אין טעם ברישום פטנט שלא יספק את מלוא ההגנה הנדרשת לממציאה.
במידת הצורך, לאחר או במקביל לאישור הבקשה ומתן הפטנט, ניתן לבקש לרשום הפטנט גם במדינות נוספות.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: