רישום מדגם
רישום מדגם (היום מונח זה מכונה "עיצוב"), המתבצע אצל רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר היושב במשרד המשפטים, הינה הדרך של בעל זכויות במדגם להגן על זכויותיו הקנייניות במדגם, על בלעדיות זכויות אלו ולמנוע שימוש פסול במדגם, כגון העתקה וחיקוי ללא אישור. זאת, בהתאם להוראות חוק העיצובים, תשע"ז-2017.
מהו מדגם הניתן לרישום בישראל?
על-פי פקודת הפטנטים והמדגמים, ניתן לרשום מדגם על כל חפץ או מוצר תעשייתי, חדש או מקורי, בעל צורה, עיצוב או קישוט הבולטים לעין ובלבד שהוא טרם שווק, פורסם או נמכר בישראל למועד הגשת הבקשה לרישום. כך למשל ניתן לרשום מדגם על תכשיט, בגד, רהיט, חפיץ (גאדג'ט), צעצוע, כלי נגינה, כלי עבודה וחפצים ומוצרים דומים. כן ניתן לרשום מדגם על סדרת חפצים המהווה מערכת בלתי נפרדת, כגון סכו"ם, כלי משחק (אותו משחק) וכו'.
חשוב מאוד להבין לעניין התנאי של רישום מדגם רק באם טרם שווק או פורסם, משום שאם חפץ או מוצר תעשייתי הוצג בדרך פומבית כלשהי, כגון בעיתון, בתערוכה, לגורמים שלא התחייבו קודם לכן בחובת סודיות או אפילו באתר אינטרנט שאינו ישראלי, לא ניתן לרשום עליו מדגם. הרישום אינו כללי, אלא ספציפי לפי סיווג החפץ או המוצר התעשייתי לגביו מבוקש רישום המדגם.
ההגנה במסגרת הרישום.
חפץ או מוצר תעשייתי שנרשם לגביו מדגם על-ידי הרשם וניתנה לבעל הזכויות בו תעודת רישום נהנה מהגנה של חמש שנים, אשר ניתנות להארכה לאחר מכן, אך לא מעבר ל-15 שנים, שהן תקופת המקסימום להגנה על מדגם בישראל ובתנאי שהאגרות הנדרשות לתשלום שולמו במועדן.
ההגנה הינה טריטוריאלית ולכן תקפה אך ורק בתחומי מדינת ישראל. במידה ורושם המדגם מעוניין להרחיב את ההגנה גם לטריטוריות אחרות, עליו לרשום מדגם נפרד בכל מדינה ומדינה. עם זאת, במידה ומדובר במדינה, שכמו מדינת ישראל, חתומה על אמנת פריס, תהליך הרישום שונה והרישום הינו רטרואקטיבי לתאריך בו הוגשה הבקשה הראשונה לרישום.
באשר להיקף ההגנה, הרי שזו מוגבלת וחלה רק על העיצוב והצורה, אך לא על החפץ או המוצר התעשייתי עצמו. כלומר, באם נרשם מדגם על רהיט מסוים (למשל ספה תלת-מושבית), ישנה אפשרות לצדדים שלישיים לייצר או למכור רהיט זהה במהותו (ספה תלת-מושבית) אך לא בעל עיצוב או צורה זהים.
ההגנה במסגרת רישום המדגם עם זאת, לא תחול אף על עיצוב או צורה, באם אין הם עיצוביים גרידא, אלא גם בעלי מאפיינים שימושיים פרקטיים (פונקציונליים). מלבד זאת, כפי שצוין קודם, ההגנה הינה במסגרת קבוצת הסיווג של הרישום בלבד.
ביטול רישום מדגם.
כשם שכל אשם רשאי להגיש בקשה לרישום מדגם, כך גם כל אדם רשאי להגיש בקשה לביטול רישום של מדגם. זאת, באם לטענת מגשי הבקשה הרישום נעשה שלא כדין ולא היה מקום לעשות את הרישום. במקרה מסוג זה, יערוך הרשם דיון מסודר במעמד מגיש בקשת הביטול ובעל זכויות הרישום.
אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.