איתור נכסים וחשבונות פיננסיים של נפטרים

מאת: עו"ד אלי שמעוני

כאשר אדם הולך לעולמו, ובעיקר כאשר הדבר קורה בטרם עת, קורה לרוב שהנפטר לא מותיר אחריו הנחיות בעניין רכושו וקניינו. משום כך, לא פעם עשוי להיווצר קושי מסוים להתחקות אודות רכושו וזכויותיו הכלכליות לאחר לכתו. משום כך, במצבים בהם רוצים לוודא שלא מפספסים וממצים את זכויותיו הכלכליות שהותיר אחריו הנפטר, שווה להיעזר בעורך דין המתמחה באיתור נכסים וחשבונות פיננסיים של נפטרים.

להלן תובא סקירה של התהליך של מציאת כספים ונכסים של נפטרים לאחר לכתם.

קבלת צו ירושה/צו קיום צוואה

בדרך כלל כאשר המנוח הותיר אחריו צוואה, ניתן לזהות בנקל את יורשיו החוקיים, שהרי הם פשוט מנויים בצוואה (נתעלם כרגע ממצבים בהם תוקפים את הצוואה). על מנת לברר האם מנוח הותיר אחריו צוואה שלא היינו מודעים על קיומה, יש לפנות לרשם הירושה, ולבדוק האם המנוח הותיר אחריו צוואה (תוכלו לעיין בצוואה, רק אם אתם עצמכם מנויים בצוואה). כאשר אכן ישנה צוואה, עליכם לפנות בבקשה לצו קיום צוואה, אשר מסדיר את האופן שבו יחולקו הנכסים המנויים בצוואה, בין היורשים המנויים בצוואה.

כאשר אין צוואה, זהות יורשיו של המנוח נקבעת בהתאם לחוק הירושה, קרי מי שהיה במות המוריש בן-זוגו, וכן ילדי המוריש וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם (כאשר סדר העדיפות והחלוקה, נקבע בסעיף 11 לחוק הירושה). במצב זה, היורשים מגישים בקשה לקבלת צו ירושה. צו ירושה הינו מסמך דקלרטיבי כי פלוני הוא אכן יורשו החוקי של המנוח, ומשכך זכאי הוא בגישה לזכויותיו הכלכליות של המנוח (במרבית המצבים, צו זה מספיק למתן גישה לרוב נכסי המנוח).

איתור כספי ביטוח וקרנות פיננסיות

בין אם יש בידכם צו ירושה ובין אם צו קיום צוואה, תוכלו לקבל גישה לכל נכסיו של המנוח, מלבד שלושה מקורות כספיים: כספי ביטוח, חברות בקרן פנסיה, וחברות בקופת תגמולים. כאשר לנפטר יש כספי ביטוח חיים או כספי פנסיה, הזכאות לקבלת הכספים הללו ניתנת לאדם אותו רשם המנוח כמוטב לצורך קבלת הכספים (על פי רוב, מדובר בבן זוג, צאצאים או קרוב משפחה אחר). לכן, כדי לקבל כספים אלו, על אותו מוטב לפנות לקרן בה נוהלו כספי המנוח, בצירוף תעודת פטירה, ולהגיש בקשה להעברת הכספים על שמו.

כיצד ניתן לדעת אם המנוח הותיר אחריו קרנות כספיות או ביטוחי חיים? באופן עקרוני, ניתן לפנות בצורה מסודרת לכל אחת מהקרנות וחברות הביטוח הפועלות בישראל, בצירוף מסמכים כגון תעודות זהות ותעודת פטירה, ויתכנו גם מסמכים נוספים (הנהלים משתנים מחברה לחברה). עם זאת, ניתן כיום לאתר כספים וביטוחים באמצעות "הר הכסף" ו"הר הביטוח", באמצעות פרטיו המזהים של המנוח. לאחר שאיתרתם היכן המנוח החזיק פוליסות וכספים, פונים אל החברה במסמך מתאים, כאשר בדרך כלל מסמכים אלו צריכים להיות חתומים ומאומתים על ידי עורך דין.

בכל הנוגע לחשבונות בנק אודות הנפטר, כאן אין מוטב כמו בקרנות עמיתים, ויורשיו של המנוח זכאים לרשת את חשבונותיו. חשבונות בנק יופיעו באתר הר הכסף, אולם רק כאשר מדובר בחשבונות רדומים, שלא הייתה בהם תנועה מספר חודשים. לכן, שווה לבצע בדיקה בהר הכסף גם מספר חודשים לאחר מותו של הנפטר, ולראות אם מתגלה בבדיקה חשבון בנק על שם המנוח. עם זאת, ניתן פשוט לפנות לבנקים בישראל בשאילתא אודות הנפטר (בצירוף מסמכים מתאימים), ולראות האם המנוח החזיק במקרה חשבון בנק באחד מן הבנקים בישראל.

איתור נכסים של נפטרים

כאשר מדובר בנכסי מקרקעין כגון קרקעות או נדל"ן, לרוב אנו כיורשים מודעים לקיומם של הנכסים אשר היו בבעלותו של הנפטר; במצב כזה, זכאים היורשים לרשת אותם, בין אם בצוותא ובין אם בנפרד, הכל בהתאם למנוי בצוואה או לחלוקת העיזבון בהתאם לחוק.

עם זאת, אם ישנה אפשרות שהמנוח הותיר אחריו נכסי מקרקעין שאין אנו מודעים להם. במצב כזה, יש לחפש אחר המנוח במספר מאגרים רלוונטיים לרישום זכויות, למשל לשכת רישום המקרקעין (טאבו), שם ניתן לאתר נכסים לפי תעודת זהות. על מנת לבצע חיפוש כזה, יש להגיש בקשה לבית המשפט, אשר יורה בצו לאפשר חיפוש אודות נכסיו האפשריים של המנוח.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי, איתור נכסים של נפטרים (כולל חשבונות בנק, ביטוחים וקרנות) ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: