עורך דין פירוק שותפות
כמו בני אדם, גם עסקים הולכים בסופו של דבר בדרך כל בשר, ומתישהו מגיע מועד שבו העסק מתפרק וחדל מלהתקיים (הן כמסגרת משותפת והן כעסק חי). לרוב, כאשר אנו חושבים על פירוק עסקי, אנחנו חושבים על פירוק של חברות בערבון מוגבל, כאשר ישנה הפרדה בין בעלי המניות בחברה, לבין האישיות המשפטית שהמשפט מכיר בה בתור "החברה". מנגד ישנם מצבים בהם עסק מנוהל על ידי אדם יחיד, שלא ביצע הפרדה נכסית בינו לבין העסק בבעלותו, מה שינתב את ביצוע פירוק העסק לדיני חדלות הפירעון האישיים.
עם זאת, ישנם מצבים בהם שותפים עסקיים כוננו ביניהם שותפות עסקית, בין אם זו שותפות מוגבלת ובין אם בשותפות כללית (שאינה רשומה באופן פורמלי), מסיימים את ההתקשרות העסקית שלהם. לעתים אפילו אין חוזה בין הצדדים, מה שמסבך את תמונת המצב אף יותר. במצב כזה, נדרשת מומחיותו של עורך דין לפירוק שותפות, על מנת לבצע את מלאכת הפירוק בצורה בה העסק ישאר חי והצדדים בשותפות יפרדו בהסכמה ו/או בצורה שתפחית את הפגיעה הנובעת מן הפירוק ככל האפשר.
להלן מה שחשוב לדעת על עורך דין המתמחה בפירוק שותפות עסקית.
כיצד מתבצע פירוק שותפות?
שותפות עסקית נמשכת בהתאם לרצון השותפים החברים בה. כל שותף יכול לפרק את השותפות על ידי הודעה לשותפים האחרים (סעיף 41 לפקודת השותפויות). השותפות היא בעצם מערכת יחסים פרסונאלית: מוות של אחד השותפים למשל, יכול להביא לסיום השותפות. גם שותפות שנקבעה לתקופת זמן מוגבלת, יכולה להסתיים במות אחד השותפים. השורה התחתונה היא שיש לשותפות רמת פריקות גבוהה: מספיק ששותף אחד ירצה לפרק את השותפות, על מנת להביא לפירוקה.
ככל שאנו מדברים על שותפות כללית, היא ממילא אינה רשומה (עקרונית ניתן לרשום שותפות, אולם אין לכך משמעות רבה). כאשר השותפות היא עסק מתפקד ורווחי, הנטייה של בתי המשפט היא לאפשר לעסק להמשיך להתקיים ככל האפשר. אפשר לדמות זאת למשפט שלמה: עדיף להשאיר עסק חי ועובד בידי אחד השותפים, מאשר "להרוג" עסק וחלק אותו לחלקים, כאשר השלם גדול מסכום חלקיו.
כאשר השותפות נמצאת בהפסדים, והשותפים (או אחד מהם) חותרים לפירוק השותפות, על השותפים לשלם את ההוצאות והחובות ראשית מתוך אמצעי השותפות. לאחר מכן, יהיה על השותפים להשתמש בהון שלהם על מנת לשלם, כאשר כל שותף חב עד השקל האחרון של חובות השותפות.
שלבים בפירוק שותפות
סעיף 51 לפקודת השותפויות, קובע כיצד יחולקו כספי השותפות, בהתאם לסדר עדיפות יורד:
בשלב הראשון אנו משלמים את חובות השותפות לצדדים שלישיים, לאחר מכן חובות לשותפים, הוצאות הפירוק של השותפות, החזר ההון ורק לבסוף מחלקים רווחים/נכסים.
כאשר מערבים עורך דין לפירוק שותפות, עורך הדין מסייע לשותפים להגיע להסכמות, לסגור את תיקי השותפות ברשויות שונות, דיווח על פירוק לרשם שותפויות (ככל שיש צורך), לדאוג לשוויוניות בחלוקת הכסף/הנכסים, לנהל את הוצאות הפירוק וכדומה.
פירוק השותפות נעשה בצורה אידיאלית כאשר בין השותפים יש הסכם שותפות, המתייחס להיבט של פירוק השותפות. ככל שאין הסכם כזה מבעוד מועד, והצדדים החליטו על פירוק השותפות, מוטב לצדדים לשכור את שירותיו של עורך דין, על מנת שיערוך הסכם ייעודי לפירוק השותפות. החלופה היא שכל אחד מן הצדדים ישכור את שירותיו של עורך דין, ובין הצדדים יתנהל הליך ליטיגציה יקר, שיעלה באופן ניכר את הוצאות השותפות, ואת ההפסדים לכל השותפים. דרך המלך, כמו בהמון היבטים של המשפט, היא לנסות לנהל הליך פירוק בהסכמה ככל האפשר.
אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.