רישום עמותה

מאת: עו"ד אלי שמעוני

עמותה היא גוף שפועל ללא כוונות רווח על מנת להשיג מטרה מסוימת, אשר לרוב תהיה מטרה ציבורית. כל שני בני אדם מעל גיל 18 יכולים להקים עמותה. בכדי להקים עמותה יש לבצע רישום עמותה ברשם העמותות, ורק לאחר רישומה בפנקס העמותות ניתן יהיה להתחיל לפעול דרכה. הליך רישום עמותה הינו הליך בירוקרטי-משפטי, אשר מומלץ לבצע בסיוע של עורך דין בעל ניסיון המתמחה בתחום. הליך הרישום מתבצע על ידי הגשת טופס בקשה לרישום עמותה חדשה. הטופס כולל פרטים על העמותה ומייסדיה. בנוסף, יש להגיש תצהיר החתום על ידי כל מייסדי העמותה, אשר אומת על ידי עורך דין. בתצהיר מצהירים מייסדי העמותה על נכונתם לייסד עמותה ולכהן בה כחברי ועד. טופס הבקשה נבחן על ידי רשם העמותות, ולאחר פרק זמן הנע בין כשבוע לשלושה שבועות מתקבלת החלטת הרשם בנוגע לרישום העמותה.

שם העמותה.

השלב הראשון ברישום עמותה הוא בחירת שם העמותה. חשוב לדעת כי קיימות הגבלות רבות על מתן שמות לעמותות וחשוב לוודא שהשם הנבחר עומד בכל הדרישות. על שם העמותה קיימת הגבלות טכניות וכך לדוגמא לא ניתן לתת לעמותה שם המערבב מילים משפות שונות ולא ניתן להשתמש בשם העמותה בביטויים כמו "ועד" או "סניף". אך ישנן גם הגבלות מהותיות, כאשר המרכזית בהן היא שלא ניתן לתת לעמותה שם העלול להטעות או לפגוע בתקנת הציבור או ברגשותיו. בהקשר זה ניתן בחודש מאי 2011 פסק דין של בית המשפט לעניינים מינהליים אשר, חרף התנגדות רשם העמותות והיועץ המשפטי לממשלה, אישר לעמותה להשתמש בשם "האקדמיה למחקר ויישום שמאות המקרקעין בישראל". בית המשפט קבע כי אומנם יש חשש שהשימוש במילה "אקדמיה" יטעה את הציבור לחשוב שמדובר במוסד מוכר להשכלה גבוהה, אך לא הוכח שהחשש הוא בדרגת הסתברות של ודאות קרובה. על כן הזכות לחופש הביטוי ולהתאגדות של מייסדי העמותה גוברת ולא ניתן לפגוע בזכותם לבחור את השם לעמותה שהקימו (עת"מ 641/06 היועץ המשפטי לממשלה נ' האקדמיה למחקר ויישום שמאות המקרקעין בישראל (ע"ר)).

מטרות העמותה.

בעת רישום עמותה יש לציין מהן מטרות העמותה. חוק העמותות התש"ם-1980, קובע כי למטרות העמותה אסור לשלול את קיומה של מדינת ישראל או את אופיה הדמוקרטי. מעבר לכך המטרות המוצהרות של העמותה לא יכולות להיות כלליות מידי וצריכות לשקף את פעילות העמותה. יחד עם זאת, לא מומלץ לנסח מטרות שיהיו ספיציפיות מידי אשר עלולות להגביל את תחומי הפעילות העתידיים של העמותה. לניסוח המטרות בצורה אופטימלית חשיבות רבה מאחר ושינוי או הוספת מטרות זה הליך ארוך, בעל מספר השלבים הכולל לעיתים גם אישור מבית משפט.

תקנון העמותה.

כל עמותה חייבת לפעול על פי תקנון ידוע מראש. כאשר מגישים בקשה לרישום עמותה יש לציין מה יהיה תקנון העמותה. לעמותה חדשה עומדות שלוש אפשרויות מרכזיות באשר לכתיבת התקנון. יש באפשרותה לאמץ את התקנון המצוי המופיע בחוק ולפעול על פיו. אפשרות שניה היא לאמץ את התקנון הקבוע בחוק אך להכניס בו שינויים. האפשרות השלישית הינה לנסח תקנון שיותאם לצרכיה ולא מתבסס על התקנון המצוי. במידה ובוחרים לנסח תקנון חדש מומלץ לעשות זאת בליווי משפטי בכדי לוודא שהתקנון עומד בכל דרישות החוק ויאושר על ידי הרשם.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: