הסכם בוררות – עשו ואל תעשו

מאת: עו"ד אלי שמעוני

לאור קריסתה המעשית של מערכת המשפט הישראלית, בוררות היא כיום הדרך היעילה ביותר לפתור סכסוכים בין צדדים בעולם העסקים והמסחר. משום כך, רבים הם השחקנים העסקיים שבוחרים להכניס תניית בוררות (הסכם בוררות) אל תוך חוזה ההתקשרות ביניהם. עם זאת, תניית בוררות אינה דבר של מה בכך: הצלחתו של הליך הבוררות, והשגת פתרון יעיל והוגן לשני הצדדים, תלויה לא פעם בניסוחו המדויק והברור של הסכם הבוררות. לכן אספנו עבורכם מספר כללי אצבע, שיעזרו לכם לנסח את הסכם הבוררות שלכם בצורה הטובה ביותר, כך שתקבלו ודאות משפטית, תוצאה מהירה והליך זול ככל הניתן.

הקפידו על הסכם בוררות תקף

הכנסת הסכם בוררות אל ההסכם ההתקשרות בין הצדדים, משמעה שבמידה ויפרוץ בין הצדדים סכסוך, הצדדים יהיו מנועים מהגשת תביעה בבית המשפט. כלומר, הצדדים יהיו מנועים מלעשות שימוש בזכות המכונה זכות הגישה לערכאות, זכות שהינה בסיסית במשטרים מודרניים. לכן, הסכם בוררות חייב להיות מנוסח בצורה ברורה, המעידה על רצונם החופשי של הצדדים. בפסק דין רע"א 7608/99 לוקי נגד מצפה כנרת נכתב בהקשר הזה, כי "הפגיעה בזכות הגישה לערכאות נחשבת למוצדקת, רק אם היא אכן נובעת מבחירתו המוקדמת של המתקשר".

מעבר לעקרון-העל הזה, כדי לוודא הסכם בוררות תקף, נקפיד על קביעת זהות הבורר בהסכם הבוררות: זה נכון אמנם שאין חובה לקבוע בהסכם את זהות הבורר, אבל אם אנחנו רוצים לנהל סכסוכים בצורה יעילה, אנחנו חייבים לקבוע את זהות הבורר, וכן בוררים חלופיים או מנגנון מוסכם לקביעת בורר, למקרה שהבורר שבחרנו לא יוכל לנהל את הבוררות.

הימנעו מהוצאות מיותרות

הליך בוררות יכול להיות יקר מאוד, ומנגד יכול להיות משתלם, בפרט ביחס לחלופה שהיא הערכאה הדיונית הקלאסית. הדרך לייעל את ההליך היא הסכם בוררות שיוודא זאת. כאן ניתן לציין מספר הוראות חשובות:
הקפידו על שכר בורר מוסכם בין הצדדים (יש לוודא זאת עם הבורר עצמו, בטרם תנסחו את הסכם הבוררות).
הקפידו על פרוצדורה יעילה לדיון- למשל, הגבילו מראש את מספר הדיונים בהליך (תוך קביעת פרוצדורה מוסכמת לפריצת מגבלה זו). כמו כן, מוטב למנוע השמעת עדויות בפני הבורר, ולהסתמך על הגשת תצהירים (חיסכון בשעות העבודה של הבורר).
יש לוודא עם הבורר כי הוא מתחייב ליתן פסק בוררות בתוך תקופת זמן סבירה (חוק הבוררות קובע כי יש לתת פסק בוררות תוך שלושה חודשים מיום שהחלה הבוררות, אולם הסעיף מנוסח בצורה עמומה, כך שקשה להבין ממתי בדיוק נמנים שלושת החודשים הללו). האפשרות לקבלת פסק בורר יעיל, היא היתרון הגדול של מוסד הבוררות על פני מערכת המשפט, וחשוב לנצל זאת.

שמרו על האפשרות של ערעור על פסק הבוררות

אחת הסיבות לכך שאנשים רבים נמנעו בעבר מהליכה לבוררות במקום לבית המשפט, הייתה היעדר היכולת לערער על פסק הדין. החשש היה שבורר יטעה בבואו לדון בנושא מסוים, ולא תהיה לצדדים אפשרות לתקן את הטעות. לכן התווסף ברבות השנים סעיף 29ב לחוק הבוררות, שיצר אפשרות להגשת ערעור:

29ב. (א) צדדים להסכם בוררות אשר התנו שעל הבורר לפסוק בהתאם לדין, רשאים להסכים כי ניתן לערער על פסק הבוררות, ברשות בית המשפט, אם נפלה בו טעות יסודית ביישום הדין אשר יש בה כדי לגרום לעיוות דין; ערעור כאמור יידון בשופט אחד, ויחולו עליו ההוראות החלות על ערעור לפני בית המשפט.
(ב) הסכימו צדדים להסכם בוררות כי פסק הבוררות ניתן לערעור לפני בית משפט כאמור בסעיף קטן (א), יתועדו ישיבות הבוררות בפרוטוקול והבורר ינמק את פסק הבוררות.
(ג) הוגש ערעור לבית המשפט על פסק הבוררות, לא ייזקק בית המשפט לבקשה לביטול פסק הבוררות, והצדדים יהיו רשאים להעלות בערעור טענות בעניין ביטול פסק הבוררות על פי אחת העילות שבסעיף 24 לחוק.

לפי לשון הסעיף, כדי שניתן יהיה לערער על פסק בוררות, על הצדדים לקבוע את אפשרות הערעור מראש בהסכם. מעבר לכך, עליהם לקבוע שעל מנת שניתן יהיה לערער, הצדדים צריכים לקבוע כי על הבורר לפסוק בהתאם לדין (שהרי עקרונית, צדדים יכולים לקבוע שהבורר יכריע בסכסוך בכל דרך שבה יבחרו). בנוסף, ישיבות הבוררות צריכות להיות מתועדות ומתומללות בפרוטוקול.

חשוב לציין, כי כאשר מוגש ערעור על פסק הבוררות, אתה בעצם מוותר על האפשרות להגיש בקשה לביטול פסק הבוררות לאחר מכן. ברע״א 7115/11 ‏אליהוד יערי נ' אבנר מנוסביץ, נכתב כך:

"ברירת המחדל, אף לאחר תיקון… היא הפעלת הביקורת השיפוטית על פסק הבוררות מכוח סעיף 24 לחוק הבוררות; בחירת הצדדים להכפיף את הפסק לערעור לפני בית המשפט מהוה הליך חלופי להליך של בקשה לביטול פסק בוררות… גם כאשר הצדדים מסכימים על בוררות דו-שלבית, נסוגות הוראות סעיף 24 לחוק הבוררות, במובן זה שהאפשרות להגיש בקשה לביטול מצמצמת עצמה לגדר העילות הקבועות בסעיפים 24(9) ו-24(10) לחוק הבוררות".

סיכום

ניסוח הסכם בוררות יקבע רבות כיצד יראה הליך הבוררות שלנו, ואם נקבל תוצאה משפטית יעילה ואיכותית ביחס לחלופה של מערכת המשפט המסורתית. ישנן לא מעט דקויות עליהן חשוב להקפיד בעת ניסוח הסכם שכזה; לכן, מוטב להיעזר בעורך דין המתמחה ביישוב סכסוכים בדרכים אלטרנטיביות, על מנת לוודא שהסכם הבוררות יהיה כזה שמשרת אותנו בבוא העת.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בתל אביב ובהרצליה, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי, פתרון סכסוכים אלטרנטיבי, בוררות וגישור ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: