פירוק שותפות של מסעדה

מאת: עו"ד אלי שמעוני

מסעדות הן עסק נפוץ מאוד, ורבים הם אלו שמנסים את מזלם בפתיחת מסעדה. עם זאת, מי שנמצא בתחום יודע שיש הבדל בין המיומנות של הכנת אוכל טעים, לבין אלף ואחת המיומנויות האחרות הנדרשות לצורך ניהול תקין של מסעדה. משום כך, רבות הן המסעדות שיוצאות לדרך בהתרגשות רבה, אך לא שורדות מבחינה מסחרית מעבר לשנה-שנתיים הראשונות, כאשר המשקיעים סופרים בעיקר הפסדים.

לרוב פועלות מסעדות בצורה של שותפות עסקית. בין אם מדובר בחברים עם חיבה לאוכל שיצאו למסע עסקי וגדלו בהיקף העסקים שלהם, ובין אם מדובר במצב הקלאסי של שף מומחה אך חסר הון, שמחפש משקיע שישקיע במסעדת החלומות שלו, לרוב מסעדות מנוהלות על ידי שותפים.

אולם מה קורה כאשר היחסים בין השותפים עולים על שרטון? או אז, לעתים יש צורך לפרק את השותפות העסקית, שלעתים לא יכולה להמשיך לאור המחלוקות בין הצדדים; לעתים, יש אף צורך לסגור את המסעדה לגמרי. על הקשיים בפירוק שותפות של מסעדה, נדון במאמר זה.

חיוב השותפים הנוספות בעסקי המסעדנות

הקמת מסעדה דורשת השקעה כספית גדולה בתחילת הדרך. הקמת מטבח מאובזר, לרבות תנורים, מקררים, משטחי עבודה וכדומה, כל אלו עולים המון כסף. כמובן שדרושה השקעה מכובדת וכבדה גם בחלק הקדמי של המסעדה, קרי השולחנות, הכיסאות, העיצוב והנראות של המקום. גם מסעדה פשוטה לכאורה כרוכה בהשקעה ראשונית של מאות אלפי שקלים (הסברה כי מדובר במינימום של חצי מיליון שקל לפחות), כאשר כמעט תמיד הסכום גבוה יותר. כאשר מדובר במסעדה יותר מפוארת, השמיים הם הגבול.

משום כך, מסעדות הן ברוב המקרים עסק הפועל מכוח הלוואות. מה שחשוב לדעת לגבי שותפויות, הוא ששותפות עסקית משמע שכל שותף חב בכל החיובים שהשותפות חבה בהם בהיותו שותף. כמו כן, כל שותף בשותפות יכול ליצור חיובים שיחולו על השותפות כולה, לרבות השותפים האחרים. כלומר, אם שותף אחד נטל הלוואה בשם השותפות, גם השותפים הנוספים יחובו בה בפועל, גם אם הם לא חתומים בהסכם ההלוואה כלווים או כערבים.

לכן, חשוב לשים עם מי אתם נכנסים לשותפות, ובעיקר, לנסח הסכם שותפות שינחה את גבולות הגזרה של חיוב השותפות בחובות כאלה ואחרים.

כיצד מפרקים שותפות במסעדה?

נניח ושני חברים פתחו מסעדה בשותפות. השניים עבדו בסינרגיה והשלימו האחד את השני, והמסעדה זכתה להצלחה. עם ההצלחה הזאת ״בא התיאבון״, ואחד השותפים הרגיש שמגיע לו להרוויח יותר, או שפיתח שאיפה אחרת בסגנון. השניים רבים, והגיעו למצב שהם לא יכולים להיות האחד עם השני.

בפני השניים עומדות שלוש אפשרויות: רכישת חלקו של השותף הראשון על ידי השותף השני, מכירת המסעדה כולה לצד ג', או סגירת המסעדה. במצב כזה, ובמידה והצדדים לא מצליחים להגיע להסכמה בדבר בחירת אפיק פעולה, עשוי אחד מהם לפנות לבית המשפט ולדרוש פירוק של השותפות. סעיף 47 לפקודת השותפויות:

47. מקום ששותף זכאי לבקש פירוק השותפות, או שנסתיימה השותפות, רשאי בית המשפט, לפי בקשת שותף או בא כוחו – אם אין הסכם על היפוכו של דבר – לפרק את עסקיה, להורות בדבר סילוק חובותיה ולחלק את העודף בין האנשים הנוגעים בדבר, לפי זכויותיהם; ורשאי בית המשפט, אם ראה שצודק ומתאים הוא לעשות כן, למנות כונס לנכסי השותפות או מנהל לעסקיה או שניהם כאחד.

בסופו של דבר, בתי המשפט יעדיפו באפשרות שתגרום להפסד הקטן ביותר באופן מצרפי לשותפות, וכן לא תקפח אף אחד מן השותפים. לכן, ככל שמדובר במסעדה מכניסה ומרוויחה, ינסה בית המשפט לראות כיצד אחד השותפים רוכש את חלקו של השותף השני, וממשיך לקיים את העסק. לעומת זאת, אם אין לאף אחד משני השותפים את ההון הדרוש לקנות את חלקו של האחר, יתכן ויעדיף בית המשפט להורות על מכירת המסעדה, תוך שהשותפים מקבלים תמורה הולמת לעניין.

עם זאת, במסעדות יש משמעות רבה לשם, למוניטין ולניהול הפרסונלי של הבעלים. לכן, מכירת השותפות לצד ג' עשויה לפגוע במוניטין של המסעדה, ולהוריד את ערך "המוצר". אז מה עדיף? לסגור את המסעדה? ככל שמדובר במסעדה רווחית, לרוב מדובר באופציה פחות עדיפה. הרי, למסעדה אין באמת המון נכסים: זה נכון שמסעדה כרוכה בהשקעה ראשונית גדולה, אולם ההשקעה הזאת אינה מתורגמת לנכס שיכול להתקיים מחוץ לקיומה של המסעדה. למשל, כאשר אנו רוכשים מקרר תעשייתי, מקרר יינות יוקרתי, תנור תעשייתי, ריהוט מיוחד וכדומה, המוצרים הללו שווים הרבה פחות בשוק בתור מוצרים יד-שנייה; לכן, במצב של פירוק השותפות, מכירה שלהם תגרור להפסדים.

לכן, ינסה בית המשפט, ככל האפשר, לשמר את המסעדה בידי אחד השותפים, אולי בפריסת תשלומים לרכישת המסעדה, כך ששני השותפים יפסידו כמה שפחות, ואף שותף לא יחוש מקופח בעקבות ההסכם.

דרך המלך: הסכם שותפות

כפי שציינו כבר לעיל, הסודיות לכל שותפות מאושרת ומכניסה הוא הסכם שותפות, בו מתייחסים הצדדים לחלוקת הרווחים, להשקעה הנדרשת מכל שותף, מה עושים כאשר נדרשת הזרמת הון, כיצד מכניסים השקעות, וכיצד מפרקים את השותפות בעת הצורך. הסכם שותפות נותן ודאות לצדדים, ומביא לשגשוג המסעדה כשותפות השורדת לאורך שנים.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: