תביעה ייצוגית בעילה של פגיעה בפרטיות
תביעה ייצוגית היא אחד הכלים המשפטיים המשמעותיים העומדים בפני "האזרח הקטן", אל עוולות המבוצעות מצד שחקנים חזקים. אולם חוק תובענות ייצוגיות (נכון ל- 2024) מגביל את האפשרות להגשת תביעה ייצוגית לכדי מספר רב של מקרים, המנויים בתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות.
ומה לגבי הזכות לפרטיות? האם פגיעה בזכות זו, יכולה להוות עילה לתביעה ייצוגית? לפי הפשט של חוק תובענות ייצוגיות, עד לשנת 2024, פגיעה בזכות זו אינה מהווה עילה לתובענה ייצוגית, שהרי היא פשוט אינה מנויה ברשימה המצורפת לחוק.
טענה זו אף נדונה לאחרונה בפסיקה. בפסק דין ע"א 4110/18 נדונה בקשה לאישור תובענה כתובענה ייצוגית, בעילה של פגיעה בפרטיות. באותו מקרה, מדובר היה ברשימה בעלת מידע רגיש ופרטי ביחס לתלמידים במערכת החינוך, אשר דלפה לרשת, וכך נפגעה פרטיותם של התלמידים הכלולים ברשימה. בבקשה לאישור תובענה כייצוגית נגד משרד החינוך, נטען כי משרד החינוך התרשל בהגנה על פרטי התלמידים. כדי להתגבר על העובדה שפגיעה בפרטיות אינה מנויה בתוספת לחוק, ניסתה המבקשת כיוון "צרכני": הסעיף הראשון לתוספת השנייה קובע כי ניתן להגיש תביעה תביעה נגד עוסק, כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן, בקשר לענין שבינו לבין לקוח, בין אם התקשרו בעסקה ובין אם לאו. משום כך, נטען בבקשה כי משרד החינוך הינו "עוסק", כהגדרתו בחוק הגנת הצרכן כאמור, וכי התלמידים הם לקוחותיו של אותו עוסק.
הגדרתו של "עוסק".
הבקשה לעיל נדונה ונדחתה על ידי בית המשפט, שלא ראה ביחסים שבין משרד החינוך לתלמידים, יחס של עוסק ולקוחותיו. עם זאת, מה יקרה כאשר מדובר בגוף אשר בניגוד למשרד החינוך, הינו גוף פרטי הפועל לשם כוונת רווח? לאחרונה הוגשה בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד חברת גוגל, בגין פגיעה בפרטיות של משתמשיה בישראל: הטענה היא שגוגל הטעתה את משתמשיה להאמין שכאשר הם גולשים במצב "נסתר", הדפדפן לא אוסף אודותם פרטים באמצעות "עוגיות", אולם בפועל מידע אכן נאסף. לכן, מדובר על פניו בעילת תביעה אפשרית להגשת תביעה ייצוגית בגין פגיעה בפרטיות. פשרה דומה לכך אושרה בשנת 2023 כנגד חברת מטא (פייסבוק), אז נקבע שתשלם ארבעה מיליון שקלים פיצויים בגין פשרה שהחלה כדיון בבקשה לאישור תובענה כייצוגית.
אירועים של הפרות פרטיות, והתרשלות של מנהלי מאגרי מידע בחברות וארגונים, אשר אינם עומדים בכללי הרגולציה הרלוונטיים, הם חזון נפרץ בישראל. ההנחה היא שבשנים הקרובות יוגשו לא מעט תביעות ייצוגיות בגין פגיעה בזכות לפרטיות, כנגד עסקים בהיקפים שונים במשק הישראלי.
מעבר לכך, הצעת חוק, לתיקון חוק תובענות ייצוגיות, כך שיכלול את העילה של פגיעה בפרטיות נמצאת בשלבים אחרונים של אישור, יחד עם שינויים נוספים, כך שנכון להיום, הפגיעה בפרטיות, נחשבת כעוולה אשר ניתן לתבוע בגינה תביעה ייצוגית.
אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.