הסכם פשרה

מאת: עו"ד אלי שמעוני

פשרה היא בעצם הבאת סכסוך מסוים אל סופו תוך שהצדדים מוותרים על חלק מטענותיהם אחד נגד השני ומקבלים על עצמם את תנאים שנקבעו במשותף שלאחר קיומם לא יוכלו עוד לטעון אחד כנגד השני והסכסוך יסתיים. הסכם פשרה הוא חוזה משפטי הבא לעגן בכתב ובצורה רשמית את תנאי הפשרה וההסכמות אליהם הגיעו הצדדים. מאחר וההסדר הוא חוזה משפטי לכל דבר ועניין מומלץ להסתייע בעורך דין בעת ניסוחו ואף בשלב המשא ומתן לקראת ההסכם. כך תוכלו להבטיח שהאינטרסים שלכם ישמרו וההסדר לא יפגע בכם. הסכם פשרה יכול להיחתם טרם החל הליך משפטי או במהלך ניהול של הליכים משפטיים כגון גישור ותביעה בבית משפט. בתי המשפט בישראל מעודדים הסכמי פשרה מהסיבה שהליכי פשרה הם לרוב יעילים ומהירים יותר מאשר ניהול תביעה עד תומה.

כדאיות הסכמי פשרה.

ההחלטה אם לנסות ולהביא לסיום סכסוך בהליך משפטי או בהליכי פשרה היא שאלה מורכבת שתלויה בנסיבות המקרה הספציפי. מומלץ תמיד להיוועץ בעורך דין שיוכל לסייע בידיכם לבחון את השיקולים השונים ולקבל את ההחלטה המתאימה ביותר עבורכם. אחד השיקולים המרכזיים הוא מה גובה הפיצויים שיתקבלו בהליך הפשרה לעומת גובה הפיצויים שייפסקו בהליך משפטי מלא. אומנם, פעמים רבות גובה הפיצוי שייפסק במשפט יהיה גבוה יותר מגובה הפיצוי עליו יוסכם בהליכי פשרה, אך תמיד קיימת האפשרות ההפוכה ואף האפשרות שהתביעה תדחה ולא ייפסקו פיצויים כלל. על כן יש לבחון היטב מהם סיכויי התביעה ומהם הסכומים שנפסקו במקרים דומים טרם קבלת ההחלטה. נתון נוסף שיש להביא בחשבון הוא שהליכי פשרה נוטים להיות קצרים יותר מהתדיינות משפטית ובהתאמה עלותם נמוכה יחסית וייתכן שההוצאות המשפטיות בגין ניהול הליך משפטי מלא יהפכו את ההסכמה לכדאית יותר.

הסכם פשרה במסגרת הליך משפטי.

יש לתת את הדעת לכך שלהסכם פשרה בהליך משפטי משמעויות אחרות ממסגרת של הסכם אשר מחוץ למערכת המשפטית. תוקפו של חוזה אשר נבחן ע"י בית המשפט חזק יותר משמעותית מתוקפו של הסכם מחוץ לכותלי בית המשפט. לכן, חשוב ביותר לקבל ייצוג מתאים לפני חתימה על הסכם פשרה כלשהו.

ביטול הסכם פשרה.

מאחר שהסכם פשרה הוא חוזה ככל החוזים ניתן לבטלו באותן עילות שניתן לבטל כל חוזה. יחד עם זאת, בתי המשפט אינם נוטים לאשר בקלות ביטול של הסכמי פשרה, בייחוד אם מדובר בהסכמים שנחתמו תוך כדי ניהול הליך משפטי וקיבלו תוקף של פסק דין. הסיבה לכך שהיא שבתי המשפט מעוניינים לעודד הליכי והסכמי פשרה והחשש הוא שאם ניתן יהיה לבטל או לפתוח בקלות הסכמים מסוג זה, צדדים לסכסוך לא יהיו מעוניינים לפנות להליכי פשרה. בתי המשפט יבטלו הסדר פשרה רק במקרים של טעות חריגה וקיצונית או כאשר ההסכם הושג בדרכים של עושק, כפייה ומרמה. במידה וחתמתם על הסדר ואתם מעוניינים לבטלו, יש לפנות לעורך דין שיבחן האם אחת העילות לביטול הסכם פשרה מתקיימת במקרה והאם יש טעם לפנות לבית המשפט. חשוב לציין שבית המשפט לא יבטל הסכם פשרה רק מאחר שאחד הצדדים ביצע טעות בנוגע לכדאיות הכלכלית של הפשרה, זאת מתוך העיקרון של סופיות הפשרה.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: