זכויות יוצרים בתוכנה

מאת: עו"ד אלי שמעוני

תוכנות מחשב נבדלות האחת מהשנייה בהתאם לקוד שבו הן נכתבו. לכן, אף שתוכנות מחשב שונות מאוד מכל יצירה ספרותית, כגון ספר או שיר, גם תוכנות זוכות להגנה משפטית ככל יצירה ספרותית. מפר הגנה זו, זכויות יוצרים בתוכנה, עלול למצוא את עצמו בהליך משפטי מורכב ואף לשלם פיצוי כספי גבוה ולפיכך מן הראוי להיוועץ עם עורך דין המתמחה בזכויות יוצרים הבקיא בתחום בטרם עושים שימוש בתוכנת מחשב ולהבדיל, באם ישנו חשש שהופרה זכות.

היקף ההגנה על זכויות יוצרים בתוכנה.

ההגנה על זכויות היוצרים של תוכנת מחשב אינה נופלת מההגנה על יצירות אחרות, בין אם יצירות ספרותיות, כפי שמוגדרת תוכנת מחשב בסעיף 1, סעיף ההגדרות, של חוק זכות יוצרים, התשס"ח-2007, ובין אם יצירות אדריכליות, אמנותיות ויצירות אחרות.
על פי חוק זכות יוצרים הנ"ל (סעיף 24), מי שמחזיק עותק מורשה של תוכנת מחשב רשאי להעתיקה אך ורק לצורך גיבוי או תחזוקה וכן לצורך עשיית יצירה נגזרת, קרי, לצורך התאמת מערכת מחשב לעבודה עם התוכנה (לרבות לצורך פיתוח תוכנה אחרת שתותאם לעבודה עם תוכנת המחשב), לצורך ביצוע בדיקות אבטחה ולצורך תיקון שגיאות בתוכנה. עם זאת, חל איסור להעביר את המידע שהושג במסגרת השימוש המותר לעיל לצדדים שלישיים למטרות שונות או לצורך פיתוח תוכנה המפרה את זכויות היוצרים של תוכנת המחשב.

ההגנה על תוכנת מחשב היא גם הגנה מקיפה ביותר וכוללת כל שלב בפיתוחה ויישומה, לרבות מאפיינים פנימיים של התוכנה, כגון קוד המקור וקוד היעד ולרבות מאפיינים חיצוניים, כגון המראה והתחושה של התוכנה וזאת, בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון בע"א 139/89 הרפז נ' אחיטוב.
בפסק הדין שניתן בת"א 38918-12-09 דנ-אל פתרונות תוכנה מתקדמים בע"מ נ' גיל סנפיר, בית המשפט אף הבהיר, כי ההגנה חלה על תוכנת מחשב בכל מקרה וללא תלות במדיום שבו היא אוחסנה, בין אם דיסק ובין אם זיכרון מחשב או כל אמצעי אחסון אחר.

עם זאת, לאור העובדה שלא ניתן לעשות שימוש מלא ונפרד בכל רכיב ורכיב בתוכנה, בתי המשפט ראו לנכון לפסוק, כי הפיצוי בגין הפרת זכות יוצרים בתוכנת מחשב הינו יחיד עבור כל תוכנה ואין הכפלה של הפיצוי במספר ההפרות בתוך אותה תוכנה, אף אם הופרו זכויות במספר רכיבים שונים (ע"א 592/88 שגיא נ' עזבון המנוח אברהם ניניו ז"ל וכן 2392/99 אשרז עיבוד נתונים נ' טרנסבטון בע"מ).

ת"א 9951-10-12 : פורת נ' קו מנחה – בורסה גרף בע"מ.

פסק דין מעניין שניתן לאחרונה בתביעה שעניינה הפרת זכויות יוצרים הינו פסק הדין שניתן ביום 26.05.2015 בת"א 9951-10-12 פורת נ' קו מנחה-בורסה גרף בע"מ. מדובר אמנם בפסק דין של בית משפט שלום שלא מן הנמנע שייבחן במסגרת ערעור על ידי ערכאה נוספת, אך פסק דין זה מחזיק 26 עמודים של בחינת מבחנים חקיקתיים ופסיקתיים רבים לצורך הכרעה בתיק, בסופם נפסק פיצוי כספי לזכות התובע בגין הפרת זכויות היוצרים של בתוכנת מחשב, אף שלא מדובר בהפרה קלאסית של זכויות יוצרים בתוכנת מחשב.
בפסק דין זה הנתבעת העתיקה גרפים (באמצעותם ניתן לבצע חיזוי של מגמות בשוק ההון) וכן מלל נלווה מאתר האינטרנט של התובע אל האתר שלה, אך לאור כך שגרפים אלו הינם פרי פיתוח של תוכנת מחשב שפיתח התובע, נפסק כי הנתבעת הפרה את זכויות היוצרים של התובע בתוכנה.

חשוב להבין אם כך, כי הפרת זכויות יוצרים בתוכנת מחשב אינה נחלתם הבלעדית של מהנדסי תוכנה ואנשי מחשבים, כי אם גם אדם מן השורה עלול למצוא עצמו מפר זכויות  יוצרים בתוכנה.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי, ייצוג בבית המשפט של תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: