הפרת סימן מסחר

מאת: עו"ד אלי שמעוני

סימן מסחר הוא אמצעי בו משתמשים בעלי עסקים וספקי מוצרים כדי לבדל את המוצר שלהם מהמוצרים המתחרים בשוק. זה יכול להיות שם המוצר או העסק, לוגו של המוצר או העסק (אותיות, ציור, דגם תלת מימדי וכו') וכיוצא בזה. בכדי שהשימוש בסימן מסחר ספציפי יהיה בסמכותו הבלעדית של אדם עליו לרשום אותו במרשם סימני המסחר. לאחר שנרשם סימן מסחרי אסור לאף אדם לעשות בו שימוש ללא אישורו של בעל הסימן, וכל שימוש כאמור ייחשב להפרת סימן מסחר. יחד עם זאת פקודת סימני מסחר [נוסח חדש] התשל"ב-1972, קובעת כי גם סימן מסחרי שאינו רשום אך הוא מוכר היטב מקנה לבעליו זכות שימוש ייחודית ולא ניתן להשתמש בו ללא אישור.

תביעה בגין הפרת סימן מסחר.

כאשר נעשה שימוש בסימן מסחר רשום או סימן מוכר היטב ללא אישורו של בעל הסימן, יש באפשרותו להגיש תביעה בגין הפרת סימן המסחר. כאשר בוצע שימוש ללא אישור בסימן מסחר שבבעלותכם, מומלץ להיוועץ בעורך דין הבקיא בתחום בנוגע להגשת תביעה על ההפרה. בית המשפט ייבחן את הראיות וייקבע האם בוצעה הפרה של סימן המסחר. בכדי לקבל החלטה זו משתמשים בתי המשפט במבחן משולש:

1. מבחן המראה והצליל –האם בכלל יש דמיון בין שני סימני המסחר, היכול להוביל להטעיה של הצרכן. לרוב הרושם הראשוני בבחינת שני הסימנים הוא הקובע, ולא פירוק סימן המסחר לגורמים. כך לדוגמא, בחודש פברואר 2015 נדונה בבית המשפט המחוזי בלוד תביעה בגין הפרת סימן מסחר של רשת בתים לדיור מוגן המחזיקה בסימן מסחר עבור השם "בית בכפר" כנגד חברת דיור מוגן שסניפה בכפר סבא נקרא "הבית בכפר סבא". השופט קבע כי התוספת של המילה "סבא" בסוף הסימן יוצרת אבחנה בין שני הסימנים, הן מבחינת המראה והן מבחינת הצליל. תוספת זו משנה לחלוטין את המונח "בית בכפר" והופכת אותו לצירוף של המילה "בית" עם המילה "כפר סבא", שהוא מקום יישוב בו נמצא הבית. על כן קבע השופט כי המתעניין הסביר בתחום לא יטעה לחשוב כי "הבית בכפר סבא" שייך לרשת הדיור המוגן "בית בכפר" ולא מתקיימת הפרה של סימן המסחר (ת"א 26136-01/12 בית בכפר שירותי ניהול (לבתי אבות וחברות בניה) בע"מ ואח' נ' משכנות כלל – מגדלי הים התיכון בע"מ ואח').
2. מבחן סוג הסחורות וחוג הלקוחות –האם השימוש בסימן המסחר המטעה נעשה באותו סוג של סחורות כמו סימן המסחר המקורי והאם חוג הלקוחות אליהם הופנה הסימן המטעה הוא אותו חוג לקוחות של הסימן המקורי. ככל שהתשובות לשאלות אלו חיוביות, הטענה שבוצעה הפרה של סימן מסחר מקבלת חיזוק.
3. מבחן יתר נסיבות העניין – בית המשפט בוחן את כלל נסיבות המקרה, החל מהתנהגות הצדדים, דרך סימני מסחר נוספים הרשומים על שמם ועד מבחן השכל הישר של הצרכן, בכדי להכריע האם יש במקרה הטעייה של הצרכנים ועל כן הפרה של סימן המסחר.

סעדים בגין הפרה.

במידה ונקבע כי היתה הפרה של סימן מסחרי רשום זכאי בעל הסימן לשני סעדים מרכזיים:

1. צו מניעה המורה למפר להפסיק את השימוש בסימן המסחר.
2. פיצויים על נזק שנגרם לו עקב ההפרה.

כאשר ההפרה היא של סימן מסחרי מוכר היטב שאינו רשום בעל הסימן לא יהיה זכאי לפיצויים אך יוכל לקבל צו מניעה. סעדים נוספים שניתן לקבל עקב הפרה של סימן מסחר הם השמדת הנכסים אשר הופקו תוך ביצוע ההפרה או העברת הבעלות בהם, בתמורה לתשלום שוויים, לבעל סימן המסחר.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: