דיני אינטרנט

מאת: עו"ד אלי שמעוני

ככל שהאינטרנט מתפתח יותר ומשמש כפלטפורמה ליותר ויותר פעילויות החל ממסחר ופרסום ועד חדשות, ספורט, תרבות ולמעשה כל תחום תחומי חיינו, כך גם דיני אינטרנט המתפתחים במהרה מתוך כוונה לעמוד בקצב. דיני האינטרנט הם מכלול הדינים הרלוונטיים לאינטרנט ולשימוש הנרחב בו, ועוסקים בסוגיות של קניין רוחני וזכויות יוצרים, סוגיות של חופש הביטוי ולשון הרע, סוגיות של דיני צרכנות וכמובן דיני פרטיות, חוזים, נזיקין וכמעט כל תחום משפטי אחר. חשוב מאוד גם להבין, שמרבית הפעילות באינטרנט היא גלובלית וחוצה גבולות ולכן ישנן גם משמעויות לדין הבינלאומי.

לשון הרע , דיבה ופרטיות.

מדינת ישראל היא מדינה מאוד ליברלית בכל הקשור לחופש הביטוי  וכאשר מדובר בשימוש באינטרנט, בין אם במסגרת רשת חברתית ובין אם במסגרת הוספת תגובה לכתבה באתר תוכן, הכתיבה מאחורי מסך ומקלדת נותנת (שלא בצדק) תחושת חופש גדולה עוד יותר ורבים נוטים שלא לעצור את עצמם מקום בו היו עוצרים עצמם במדיה אחרת ובוודאי שבשיחת פנים אל פנים. מסך האנונימיות (לכאורה) גורם לאנשים לכתוב מילים שמוטב היה אילולא נכתבו ואשר עלולות לפגוע בשמו הטוב של אדם כזה או אחר שהכתיבה רלוונטית אליו ואף עלולות להוות עילה להגשת תביעה בהתבסס על הפרת חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה-1965.

בהתאם לכך, מומלץ למי שרואה עצמו נפגע מאמירה, השמצה, השפלה וכו' לפנות לייעוץ משפטי ולבחון היתכנות של הגשת תביעה לפיצוי בסך של 50,000 ש"ח (ואף 100,000 ש"ח אם ישנה גם כוונה לפגוע או להשפיל) ללא הוכחת כל נזק. במידת הצורך ניתן אף באמצעות קבלת ייעוץ משפטי נכון לפעול למחיקת התוכן הפוגעני מהאינטרנט וכן לחשוף את זהותו של המוציא דיבתכם.

קניין רוחני באינטרנט (זכויות יוצרים, סימני מסחר ועוד..).

הקידמה והטכנולוגיה עליהן מבוסס האינטרנט מאפשרות בהינף הקלקה על עכבר המחשב להעתיק תמונות, לצטט שירה ולעשות שימוש שאינו בהכרח חוקי ביצירות המוגנות בזכויות יוצרים. על כל אדם העושה שימוש באינטרנט, בוודאי שימוש עסקי, להפנים שכשם שיצירה (שיר, ציור, תמונה, סרט, ספר ועוד) מוגנת בזכויות יוצרים במסגרת חוק זכות יוצרים, התשסח"-2007 גם מפני שימוש אסור באינטרנט. מנגד, על האדם אשר נעשה שימוש ביצירה שהוא בעל הזכויות בה לפעול במהרה ובאמצעות עורך דין מקצועי ומוסה בתחום להפסקת הפרת זכויות יוצרים וכמובן גם לתבוע פיצוי בהתאם.

תקנון אתר – דיני חוזים חלים על שימוש באתרי אינטרנט.

על מנת להימנע מתביעות בגין הוצאת לשון הרע, הפרת זכות יוצרים ותביעות אחרות בגין שימוש לא ראוי באינטרנט, חשוב מאוד שמנהלי אתרי אינטרנט, שבהם ניתנת האפשרות לגורמים חיצוניים לשלב תגובות, פוסטים, להעלות שירים או תמונות וכן להפנות לאתרים אחרים, להחתים את המבקרים באתר על תקנון אתר (המנוסח בקפידה על-ידי עורך דין העוסק בדיני אינטרנט).  על תקנון האתר להבהיר, שחלה חובה על המגיבים באתר לעשות זאת תוך הקפדה על הדינים הקיימים וכי האחריות לכל הפרה חלה עליהם בלבד וכי אין לאתר כל אחריות על התכנים המועלים על-ידי המבקרים באתר.

דיני אינטרנט במסחר אלקטרוני – עצמאי או באמצעות צד שלישי.

אתרי אינטרנט רבים מציעים מכירה של מוצרים או שירותים ללקוחות מכל רחבי העולם אם באופן ישיר או דרך צד שלישי (אתרי מכירה גדולי כגון: איביי, אמזון ועוד…). כיצד מוגדת עסקת מכר באינטרנט? מהי הסמכות המקומית? האם דיני החוזים החלים על עסקאות מסוג זה הם עפ"י הדינים בישראל? שאלות אלו ורבות אחרות צצות ועולות ככל שהמסחר באינטרנט צומח ומתקדם וכל ספק מוצר או שירות חייב לתת את הדעת בעניין זה.
לסיכום, דיני האינטרנט משיקים לתחומי משפט רבים שחלקם אוזכרו לעיל ולכן על העוסקים בתחום מומלץ להיוועץ עם עורך דין העוסק בדיני אינטרנט עוד בטרם הקמת אתר וכמובן גם במסגרת ניהולו השוטף.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: