תביעה נגזרת בחברה פרטית
לחברה, בין אם מדובר בחברה פרטית ובין אם מדובר בחברה ציבורית, ישנן חובות כלפי צדדים שלישיים: לעמוד בהתחייבויות חוזיות, לפרסם ולדווח בעניין מהלכים מסוימים שהיא מבצעת ועוד. עם זאת, לחברה ישנן חובות גם כלפי בעלי המניות שלה. המשמעות היא שאורגנים מסוימים בחברה, כגון נושאי משרה בחברה, דירקטורים בחברה וכדומה, חייבים לסטנדרט מסוים של התנהלות תקינה ביחס לעמדה שלהם, כגון חובת הזהירות, חובת אמונים, חובת להפעיל שיקול דעת עצמאי ועוד; אחרת, אלו עשויים להיתבע בגין הפרת אותן חובות, באמצעות מה שנקרא תביעה נגזרת.
מהי תביעה נגזרת?
תביעה נגזרת היא תביעה המוגשת כביכול בשם החברה, כנגד אורגן מסוים בחברה. הכלי הזה נועד למצב שבו החברה לא תרצה לממש את עילת התביעה שלה, שהרי מי שמחליט על הגשת תביעות בשם החברה, הם אלו הנתבעים בתביעה נגזרת על ידי החברה. עילת התביעה היא של החברה, אך היא נעשית בשם החברה על ידי אדם אחר, כאשר במקרה האופייני יהיה זה בעל מניות בחברה (כלומר, עילת התביעה שלו נגזרת מעילת התביעה של החברה, ולכן זו מכונה תביעה נגזרת).
לפי סעיף 194 לחוק החברות, הזכות להגשת תביעה נגזרת עומדת לכל בעל מניות ולכל דירקטור בחברה. החוק מחייב כי בטרם הגשת התביעה, יש להגיש מכתב דרישה לחברה, במטרה לנסות להביא לכך שהחברה תתקן בעצמה את הפגם נשוא העניין (אלא במצבים מסוימים, בהם יש פטור מן החובה להגיש פנייה לחברה קודם לכן, ולהגיש תביעה ישירות, למשל כאשר יש חשש לשיבוש ראיות). כלומר תנאי הכרחי להגשת תביעה נגזרת, הוא לפנות קודם לחברה, בבקשה לתקן את הפגם (אלא אם יש פטור מכך כאמור).
בתביעה נגזרת החוק נוקט בפרוצדורות מסוימות, המזכירות את אלו של תביעה ייצוגית, כגון אישור בית המשפט בהגשת התביעה, אישור בית המשפט בהסדר, הסדרת שכר הטרחה של עורך דין וכדומה. לכן תביעה נגזרת היא במידה רבה אחות קטנה של תביעה ייצוגית; ההבדל הוא שבתביעה נגזרת משתמשים בעילה של החברה עצמה, כנגד נושאי המשרה שלה, ואילו בתביעה ייצוגית, הנתבעת היא החברה.
אגב, בדומה לתביעה ייצוגית, גם בתביעה נגזרת יש מנגנון פיצוי לתובע: כאשר מוגשת תביעה נגזרת, כספי השיפוי משולמים על פניו לחברה, מתוך כיסו הפרטי של האורגן שנתבע בתביעה. עם זאת, התובע עצמו מקבל פיצוי על עצם הגשת התביעה, ממנה כל בעלי המניות האחרים נהנו (בדומה לתביעה ייצוגית, אז התובע הייצוגי מקבל פיצויים מוגדלים, משום שהוא הביא לפיצוי עבור כל קבוצת התובעים הפאסיביים).
הצלחה בתביעה נגזרת בחברה פרטית
כאשר עסקינן בחברות ציבוריות, המקרה הקלאסי הוא שהחברה מבצעת הטעיה כלשהי כלפי בעלי המניות שלה. עקרונית, הם יכולים לבחור באפיק של תובענה נגזרת. בפועל, ככל שמדובר בהטעיות בתשקיף או בעבירה אחרת על חוק ניירות ערך, בתי המשפט ייטו לראות בכך תביעה ייצוגית. לעומת זאת, כאשר מדובר בעבירה על נושא המוסדר בחוק החברות, בתי המשפט ייטו לראות בכך תביעה נגזרת. לכן, ככל שמדובר בחברות פרטיות, הנטייה היא לבחור בדרך של תביעה נגזרת.
כדי להצליח בתביעה נגזרת, על התובע להוכיח כי אורגן בחברה חרג ממה שמכונה שיקול דעת עסקי סביר.
לפי כלל שיקול הדעת העסקי (Business Judgment Rule), חזקה היא שהחלטה של נושאי המשרה הייתה החלטה שנעשתה משיקולים ענייניים. כלומר, כדי להצליח בתביעה נגזרת, יש להוכיח ברמת הוכחה סבירה, שנושאי המשרה הפרו את חובת האמונים שלהם, ופעלו מאינטרסים אישיים ולא ענייניים (אלא מצבים של מה שנקרא "חוסר סבירות קיצוני").
אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי, בדיני חברות ותאגידים, מיזוג ורכישות ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.