קנייה או מכירה של חברה – כך עושים את זה נכון
בעלי מניות בחברות פרטיות המקיימות פעילות עסקית, לא פעם "שואפים" למכור את החברה שלהם. לפעמים משום שהם זקוקים לכסף, לפעמים כי החברה לא מספיק רווחית מבחינתם, ולפעמים החברה דווקא כן רווחית, והם מעוניינים "לפדות" את ההצלחה באמצעות מכירת החברה (מה שמכונה לעתים "אקזיט"). כאשר מוכרים חברה (אם נתמקד לצורך הנוחות בצד המוכר), יש שתי דרכים לעשות זאת: אפשר למכור את המניות בחברה הנמצאות בבעלותם של המוכרים בעלי המניות, ואפשר למכור את הפעילות העסקית. מתי נעדיף למכור את החברה, ומתי הפעילות העסקית בלבד? מה עוד חשוב לדעת על ביצוע עסקאות מכירה בחברה פרטית? על כך במאמר זה.
מכירת פעילות מול מכירת מניות החברה
כאשר אנו מבקשים לבצע פעילות של קנייה או מכירה של חברה, אפשרות נפוצה היא לא לבצע העברת בעלות במניות החברה, אלא מכירה של פעילות החברה בלבד (כאשר לאחר מכן, המוכרים יכולים לסגור את החברה ברשם החברות, כדי להפסיק לשלם אגרה שנתית וכדומה).
כאשר מוכרים את פעילות החברה במקום את מניות החברה (הקשורות לאותה פעילות), אחד ההבדלים הבולטים שניתן לציין הוא במיסוי המשולם על המכירה: כאשר מוכרים פעילות, המס המשולם הוא למעשה מס חברות על הרווח שצומח לחברה כתוצאה ממכירת הפעילות. למשל, כאשר מוכרים נכס נדל"ן, המס שישלם המוכר (במקרה שלנו, החברה) הוא מס חברות, והרוכש ישלם מס רכישה בהתאם לחוק מיסוי מקרקעין. אולם הבעיה מבחינת המוכרים, שהכסף יישאר בקופת החברה, ואם הם ירצו למשוך את הכסף, הם ישלמו מס על הדיבידנדים. כלומר, מבחינת המוכרים המיסוי מכביד יותר.
יתרון נוסף לטובת הקונים בעסקה של מכירת פעילות, הוא שהם לא רוכשים "הפתעות" שעשויות להגיע לעתים עם רכישה של חברה, כמו תביעות שהחברה עשויה להיות חשופה אליהן וכדומה. היבט נוסף בו המוכרים מחזיקים ביתרון יחסי בעת מכירת מניות, הוא ככל שיש לחברה עובדים; במצב שבו החברה מעסיקה עובדים, בעת המכירה, העובדים "עוברים" יחד עם החברה למוכר, והוא צריך לאחר מכן אם להמשיך להעסיקת אותם, או לחילופין, לפטרם ולשלם להם פיצויים
לעומת זאת, יתרון שיש למוכרים במכירת פעילות, הוא במצב של הפסדים צבורים: כאשר רוכשים פעילות ולא את מניות החברה, המוכרים יכולים לממש הפסדים צבורים שיש בחברה לצרכי מס, ככל שישנם.
נסכם את ההבדלים בין המצבים כך:
במכירת מניות: המוכרים חבים במס רווחי הון על המניות בלבד, הרוכשים עשויים לחוב בחובות החברה, ולהיתבע בשם החברה בגין פעילות שהייתה בטרם הרכישה, הרוכשים יכולים לנצל הפסדים צבורים בחברה. בנוסף, אין שינוי של יחסי עובד-מעביד בין החברה לעובדים, והם יועסקו אצל הבעלים החדש (אלא אם יבחר לפטר אותם ויחויב בפיצויים).
במכירת נכסים: מלבד מס חברות בעת המכירה, המוכרים ישלמו מס על דיבידנד כדי למשוך את הכסף לחשבונם האישי, הרוכשים רוכשים את הנכסים בלבד, ללא סיכונים הכרוכים בחברה עצמה והרוכשים לא יכולים לנצל הפסדים צבורים בחברה. בנוסף, אין שינוי של יחסי עובד-מעביד בין החברה לעובדים, ולכן הבעלים של החברה, שנותרה כעת ללא פעילות, יצטרך לפטר את העובדים.
כיצד לצלוח עסקת רכש חברה?
אנו רואים שיש פרמטרים אשר מטים צד אחד לכיוון רכישת מניות, כאשר בתמונת מראה, הם מטים את הצד השני לעבר עסקת נכסים. לכן, לעתים צד אחד לעסקה יעדיף רכישת מניות, והצד שמנגד עסקת נכסים. כיצד מגשרים על הפערים הללו? כמו כל דבר בחיים, הכל עניין של מחיר: אם במכירת מניות, נטל המס על המוכרים הוא נמוך יותר, אבל הוא מטיל סיכונים מסוימים על הרוכשים וכדומה, אזי ההיבט הזה צריך להיות מגולם במחיר. אם יש עובדים "שצריך לפטר", גם ההיבט הזה יהיה מגולם במחיר. ככל שהשחקנים מתוחכמים יותר וחזקים יותר, כך התמחור יהיה נכון יותר. כמו כן, חשוב שהקונים יבצעו בדיקת נאותות מקיפה, על מנת להקטין סיכונים ולהגיע בקירוב לשווי האמיתי של החברה ככל האפשר.
אולם מכירה של חברה מעלה המון שאלות נלוות נוספות: מי ינהל את העסק עד לשלב המכירה? מי יתמודד עם קשיים רגולטוריים ככל שישנם (למשל מגבלות של רשות התחרות)? מה לגבי נכסים אשר אינם רשומים, כגון מוניטין או קניין רוחני? עבור כל אלו, ועוד המון שאלות שקצרה היריעה מלפרט בעניינן, מוטב כי תקחו את שירותיו של עורך דין המתמחה בעסקאות מסוג זה, בין אם אתם המוכרים, ובין אם אתם הרוכשים. עורך הדין יוכל לייעץ לכם כיצד תוכלו למקסם עלויות ולהקטין סיכונים משפטיים ככל האפשר.
אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי, עוסק בדיני חברות ותאגידים ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.