מכירת מניות בחברה פרטית
מרבית עסקאות הרכש של מניות, הן בפועל השקעה בחברות ציבוריות (בין אם בהשקעה ישירה בחברות, ובין אם באמצעות קופות גמל או קרנות סל למיניהן). עם זאת, ישנן לא מעט עסקאות של מכירת מניות בחברה פרטית הנעשות מדי יום ביומו.
אם אתם שוקלים לבצע עסקה של רכישה או מכירה של מניות בחברה פרטית, אספנו עבורכם כמה היבטים חשובים שיש להיות מודעים אליהם בעת ביצוע עסקה שכזו.
מכירת מניות להכנסת משקיעים (שותפים)
מצב נפוץ של מכירת מניות בחברה פרטית, הוא כאשר חברה מגייסת משקיעים נוספים שיצטרפו לחברה. כדי להכניס משקיעים, אותם משקיעים יקבלו בעצם מניות בחברה, ובכך יהפכו לחלק מהבעלים בחברה. תיאורטית יש שתי דרכים לעשות זאת: הראשונה היא הגדלת הון המניות הרשום בחברה, והשנייה היא הקצאת הון מניות מתוך ההון הרשום הקיים. עם זאת, ברור הגדלת ההון הרשום של החברה הוא פרוצדורה מורכבת, הדורשת בין היתר אסיפה של בעלי המניות, רישום של ההון החדש ברשם החברות ועוד.
משום כך, כאשר מקימים חברה, מה שנעשה בדרך כלל הוא רישום מלכתחילה של הון רשום גדול (למשל, מיליון מניות). מתוכו, להקצות רק חלק מהמניות לבעלי המניות הראשונים, וכאשר מצרפים משקיעים, פשוט להקצות להם מניות מההון הרשום (אחוזי הבעלות בחברה נקבעים לפי ההון המוקצה בחברה, לא לפי ההון הרשום). יש לציין שהקצאת מניות אינה חייבת במס (מצד החברה או מצד המשקיע).
מצב נוסף, הוא העברה של מניות בחברה פרטית, כלומר העברת מניות שכבר הוקצו לבעל מניות פלוני, לבעלותו של בעל מניות אחר או למשקיע חיצוני. העברת מניות נעשית לפי האמור בתקנון החברה; סעיף 294 לחוק החברות, מאפשר הטלת הגבלות בתקנון (כגון זכות סירוב ראשונים לבעלי המניות הקיימים וכדומה). יש לציין כי בניגוד להקצאת מניות, העברת מניות כן חייבת במס, אשר חל כלפי המעביר.
מכירת כלל המניות בחברה פרטית
מכירת מניות בחברה פרטית יכולה כאמור להיעשות על מנת להכניס משקיעים לחברה, אולם לעתים בוחרים בעלי המניות להעביר את החברה בשלמותה. כאשר מבקשים למכור חברה, ישנה דילמה מבחינת מיסוי המהלך: האם למכור את החברה באמצעות העברת מניות, או שמא למכור רק את הפעילות של החברה, במנותק מהמניות עצמן, ואז לאייד את החברה הקיימת.
במצב של מכירת כלל מניות החברה, ימוסו המוכרים במס רווחי הון על הרווח מהמכירה. לעומת זאת, במכירת פעילות, ישלמו בעלי מניות החברה מס חברות של 23%, אולם כדי למשוך את הכספים לחשבון הבנק, יאלצו לשלם גם מס דיבידנד על הכספים. כלומר, מכירת פעילות מטילה נטל מיסוי גבוה הרבה יותר על המוכרים.
עם זאת, מנקודת המבט של הקונים, אלו יעדיפו לרוב רכישת פעילות, שהרי כך לא יהיו חשופים לסיכונים משפטיים הנובעים מרכישת החברה (שהרי כאשר אנו רוכשים חברה, אנו רוכשים עקרונית גם את עילות התביעה שיתכן וקיימות נגדה, וכן את כל ההתחייבויות שיש לחברה, ואולי פספסנו בעת ביצוע בדיקת נאותות). יש לציין אמנם, כי יתכן והרוכשים יעדיפו לקנות את החברה עצמה, בשני מצבים:
1. כאשר יש לחברה הפסדים צבורים אותם אפשר לנצל במסגרת תכנון מס.
2. כאשר לחברה יש חוזים בלעדיים למתן שירותים, והרוכשים מעוניינים להיכנס בנעלי המוכרים בעת הביצוע של אותם חוזים.
מיסוי מכירת מניות בחברה פרטית
כאמור לעיל, מכירת מניות (העברת מניות) בחברה פרטית, תמוסה על פניו במס רווחי הון, בין אם מדובר במכירה של כלל החברה, ובין אם במכירה של חלק ממניות החברה. עם זאת, ישנם מצבים בהם רשויות המס יבקשו להכיר בהכנסה הנוצרת ממכירת המניות בתור הכנסה עסקית; במצב כזה, יחול על המוכר שיעור מס גבוה יותר בצורה משמעותית, כלומר המס השולי ליחיד במס הכנסה (יתכן גם ו-47%), וזאת במקום מס רווחי הון (25% בלבד). גם כמות המניות הנמכרת תגרור אחריה שיעורי מס משתנים, 25% מס רווח הון על בעלי מניות שאינם נחשבים בעלי שליטה, ו- 30% מס רווחי הון למוכרי המניות הנחשבים כבעלי שליטה.
מכירת מניות תוכר בתור הכנסה עסקית, כאשר נראה מבחינה מהותית שביצוע המכירה של המניות אינו מימוש של השקעה חד פעמית, אלא עולה כדי משלח יד מבחינת המוכר. הפסיקה הכירה במגוון מבחנים לצורך סיווג העסקאות הללו, כדי לקבוע מתי מדובר במכירה הונית ומתי במכירה פירותית (עסקית). למשל, כאשר מדובר במוכר שמבצע עסקאות מן הסוג הזה באופן תדיר (מבחן התדירות), מבצע את העסקאות כחלק מפעילות קבועה (מבחן המנגנון), מחזיק את המניות לפרק זמן קצר (מבחן משך ההחזקה) ועוד…
אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי, עוסק בדיני חברות ותאגידים ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.