עורך דין ירושות

מאת: עו"ד אלי שמעוני

עורך דין ירושות הוא עורך דין העוסק בכל מה שקשור לירושה שהותיר אחריו אדם שנפטר, תחום זה הוא רחב הרבה יותר מצוואות בלבד ולא רק מפני שלא תמיד קיימת צוואה. הקושי העיקרי המתעורר בתחום זה הוא שהעד העיקרי, זאת אומרת המצווה, כבר אינו בחיים ולמעשה יש כאן עילה לפרשנות ופעמים רבות היא מובאת לפתחו של בית המשפט. ירושה על פי חוק הירושה התשכ"ה-1965, מוגדרת כהעברת רכושו, כל נכסיו, של הנפטר ליורשיו. הירושה יכולה להיעשות או על פי דין או על פי צוואה. אדם שנפטר ולא הותיר אחריו צוואה, יקבעו יורשיו על פי חוק הירושה. תחום דיני הירושה בישראל נמצא בתחום האזרחי, אם כי ישנה אפשרות לדון בנושא גם בבית דין רבני. נושא הירושה אמנם מוסדר בחוק, אך עם זאת הוא מכיל נושאים רבים ודרושה בקיאות רבה בחוק כדי להתמצא בנושא על כל נדבכיו.

עורך דין ירושות – עריכת צוואה.

עריכת צוואה היא החלטה חשובה מאין כמוה שהאדם עושה בחייו אך השפעותיה ניכרות דווקא לאחר מותו. הצוואה נועדה להסדיר את ענייניו ועזבונו של המנוח לאחר מותו ויש לה חשיבות לא רק רגשית כי אם פיננסית. תכנון נכון ומוקפד של הצוואה כולל התייחסות להבטים של מיסוי אינו דבר של מה בכך ולמרות שאנשים רבים מעדיפים שלא לטפל בנושא, הרי שלמרות אי הנעימות הפסיכולוגית שאולי קשורה בנושא, צוואה מוסדרת ומוקפדת היא פעמים רבות תכנון עתידי נכון וחיוני שחוסך עוגמת נפש נוספת ליורשים האבלים.

ירושה על פי דין וירושה על פי צוואה.

חוק הירושה מסדיר בין שני סוגי ירושות "ירושה על פי צוואה" ו"ירושה על פי דין", כאשר הנפטר מותיר אחריו צוואה בת תוקף, חלוקת מסת הרכוש של הנפטר תעשה בהתאם. במקרים בהם לא הותיר אחריו הנפטר צוואה או שהיא אינה בת תוקף, תחשב הירושה ירושה על פי דין, כלומר עפי החוק. במקרה זה מחלק החוק את הירושה בהתאם למעגלי קרבה, כאשר בן או בת הזוג של הנפטר או הנפטרת היורש/ת העיקרי/ת ואז בהתאם לדרגות הקרבה. יש לציין שהחוק אינו מגדיר מהם הנכסי הספציפיים שיקבל כל יורש אלא יוצר שיטת חלוקה אחידה.

תחומי העיסוק הרחבים של התחום.

אך לא בזה מסתכם תחום הירושה, החוק אמנם מאוד ברור, ויש להניח כי המנוח עשה ככל שביכולתו לנסח צוואה ברורה ועם זאת פעמים רבות נדרש עורך הדין העוסק בירושות להיכנס לעובי הקורה ולייעץ בעניינים לא רק של כתיבת צוואה אלא בעניינים נלווים, מהותיים לא פחות, המתעוררים לאחר מות, כמו: טעויות, בכתיבת הצוואה, זכות הירושה של בן או בת הזוג, סדר העדיפויות בין היורשים, כשרות או פסלות רשת, ניהול עיזבון וחלוקתו, נושים, עסקאות בירושה עתידית. או בנושאים מנהליים יותר כמו הפקדת צוואה, ביטול צוואה, בקשה לקיום צוואה, התנגדות לצו קיום צוואה, תוקף הצוואה, הסכמים אחרים הקשורים בצוואה ועוד. מה שדורש בקיאות רבה ומציאת הפיתרון האידיאלי לבעיה הקיימת.

עורך דין ירושות ובתי המשפט.

אך למרות שהחוק מוסדר וברור, עדיין המציאות מייצרת מצבים שחלקם מעוגנים בחוק וחלקם דורשים גם פתירת מחלוקות בבית המשפט. למשל במקרה בו בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב דן בעניינו של מטפלי, אשר טיפל בו במסגרת התנדבותית, והיה המוטב של הצוואה ובהתנגדות לצוואה של קרובי משפחתו. השופטת פסקה כי היא אינה משוכנעת בצלילות דעתו או במחשבתו החופשית ונטולת ההשפעה של המנוח והעלתה יסוד סביר להשפעה בלתי הוגנת ולכן פסקה על ביטול הצוואה (ת"ע 23835-02-10). זהו מקרה פרטני, אחד מיני רבים בנושא ירושות המצריך ליווי של עורך דין. המציאות מלמדות שמורכבותם של החיים מאפשרת מצבים שונים הדורשים פתרונות מורכבים ויצירתיים לעיתים ונושא ירושה מטיבו הוא נושא המייצר סכסוכים. לכן, עורך דין המתמחה בתחום הירושות והצוואות, כדאי שיהיה לא רק בקיא בתחום כי אם גם ליטיגטור, היינו עורך דין המתמחה גם בהתדיינות בבתי משפט.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: