זכרון דברים למכירת דירה

מאת: עו"ד אלי שמעוני

זכרון דברים למכירת דירה הינו מסמך משפטי מחייב ויש לתת על כך דגש כיוון שרבים נוהגים לחשוב כי אין למסמך תוקף משפטי. זכרון דברים נחשב לדרך מקובלת לקביעת וסגירת התנאים לעסקת מכר הדירה אך חשוב לדעת כי אין זה שלב הכרחי בתהליך קניית או מכירת דירה. עם זאת, רבים ממוכרי הדירות מעדיפים להחתים את הקונים על מסמך זכרון דברים (הסכם מכר דירה) לפני השלמת העסקה לכן חשוב לבצע זאת רק באמצעות עורך דין מנוסה.

לפי חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, התחייבות לביצוע עסקת מקרקעין כמו מכירת דירה מחייבת חתימה על מסמך בכתב. לכן, חתימה על זכרון דברים למכירת דירה מחייבת את שני הצדדים לעסקה וקושרת אותם מבחינה חוזית. על מסמך שכזה לעמוד בדרישת הכתב לפי סעיף 8 לחוק המקרקעין. ראוי לציין את פסק דין ע"א 158/77 רבינאי נגד מן שקד לפיו קבע בית המשפט כי על פי דיני חוזים על המסמך לקיים שני תנאים מצטברים נוספים כדי להעניק למסמך תוקף משפטי מחייב-
• דרישת גמירות דעת- בית המשפט יבדוק האם הצדדים לעסקת המכר גמרו אומר בדעתם להתקשר בעסקה משפטית מחייבת. יש לציין כי בית המשפט רואה גם במסמך זכרון דברים ללא חתימה כמסמך בעל תוקף משפטי מחייב.
• דרישת מסוימות- מסמך זכרון דברים חייב לכלול את תנאי עסקת המכר, לרבות זהות הצדדים, תיאור הנכס, סכום מוסכם למכירת הדירה, מועדי תשלומים, מועד מסירת הנכס.

מסמך העלול לכבול את הצדדים לעסקה.

למסמך זכרון דברים למכירת דירה יש יתרונות אך גם חסרונות. למעשה, מסמך זכרון דברים כובל את הצדדים לתנאי העסקה המפורטים במסמך ולכן לא ניתן לשפר עמדות במשא ומתן במועד מאוחר יותר. מסמך זכרון דברים מפרט באופן תמציתי את ההסכמות בין הצדדים ולכן עלולות להתגלע מחלוקות ואי הבנות או הסכמות בהמשך. ניסיון לבטל את המסמך עלול להתגלות כבלתי אפשרי או יאלץ את הצד המעוניין לבטל את תנאי העסקה לפצות את הצד האחר.
חשוב להדגיש כי חתימה על מסמך זכרון דברים למכירה דירה מאפשרת לקונה לרשום הערת אזהרה בטאבו על הנכס. במידה ומתגלעות מחלוקות בין הצדדים ניתן להסיר את רישום הערת האזהרה על הנכס רק בהסכמת שני הצדדים או באמצעות קבלת צו מבית המשפט.

ייעוץ וליווי משפטי בנושא זכרון דברים למכירת דירה.

אמנם ניתן להוריד מהאינטרנט דוגמאות רבות של מסמכי זכרון דברים אך לא מומלץ לעשות זאת כיוון שיש למסמך תוקף משפטי מחייב, ויש לזכור כי כל עסקת מקרקעין כרוכה בסכומי כסף גדולים. לכן, חשוב לפנות לעורך דין מנוסה המלווה באופן צמוד את הלקוח בעת רכישה או מכירת דירה. עורך הדין ימליץ האם לחתום על מסמך שכזה ובמידה והלקוח החליט לעשות זאת תפקידו של עורך הדין לנסח את המסמך בקפידה תוך שמירה על האינטרסים של הלקוח, ותוך התייחסות לסוגיות חשובות וקריטיות כמו מס שבח וסיכונים אחרים נוספים.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: