הקמת חברה

מאת: עו"ד אלי שמעוני

על פי החוק בישראל, רשאי כל אדם להקים חברה חדשה, כל עוד מטרות החברה אינן נוגדות את החוק ואינן בלתי מוסריות או נוגדות את תקנות הציבור. משנת 1929 ועד לשנת 1999 הונהגה בארץ פקודת החברות שמקורה בחוק האנגלי אך משנת 1999 מבוססת הפעילות העסקית והמשפטית של חברות בישראל על פי חוק החברות החדש, התשנ"ט-1999. על פי החוק, חברה הינה אישיות משפטית נפרדת, ותכליתה לפעול לפי שיקולים עסקיים טהורים במטרה להרוויח. הקמת חברה חדשה בארץ ניתן לבצע ע"י רישום אצל רשם החברות ועם רישומה החוקי של החברה, הדין מקנה לה קיום עצמאי הכולל חובות וזכויות.

הקמת החברה ובחירת שם.

חוק החברות מתיר לרשום את החברה בכל שם ובלבד שמוסיפים את צמד המילים בערבון מוגבל (בע"מ). עם זאת, לא ניתן לבצע רישום של חברה בשם זהה או דומה של תאגיד הרשום כדין כדי להימנע מהטעיית הצרכנים, ולא ניתן להשתמש בשם העלול לפגוע ברגשות או בתקנת הציבור. יש לצרף לבקשה לרישום חברה ברשם החברות את המסמכים הבאים:
• עותק של תקנון החברה.
• הצהרת בעלי מניות.
• הצהרת הדירקטורים הראשונים על נכונותם לכהן כדירקטורים בחברה.
בעת הרישום יש לשלם אגרת רישום לרשם החברות, עלות האגרה מתעדכנת מעת לעת.

ראוי לציין כי החוק אינו מחייב לבצע את רישום החברה באמצעות עורך דין אך יש לאמת בעזרת עורך דין את פרטי הבקשה והמסמכים המצורפים כמו עותק של התקנון והצהרת בעלי המניות. כדי להימנע מטעויות ועל מנת לערוך נכון את מסמכי ההתאגדות של החברה, ובמיוחד את תקנון החברה, מומלץ לפנות לליווי משפטי מקצועי על ידי עורך דין מנוסה להקמת חברה.
לאחר בדיקת רשם החברות של קיום כל הדרישות לפי חוק החברות יעניק הרשם לחברה מספר רישום כמתחייב לפי סעיף 38 (ג) לחוק החברות. לאחר רישום החברה ינפיק הרשם לחברה תעודת התאגדות.

ליווי וייעוץ משפטי לכל אורך שלבי הקמת החברה.

הקמת חברה חדשה מחייבת ניסוח תקנון, יש לכלול בתקנון פרטים רבים כמו שם החברה, מטרותיה, רישום הון מניות. כמו כן, ניתן לכלול בתקנון נושאים הנוגעים לפעילות, ניהול וחזון החברה, עניינים הנוגעים לנושים, הגבלת אחריות ועובדים בחברה, ופרטים הנוגעים לבעלי המניות, לדוגמה זכויות וחובות של בעלי המניות. יודגש כי דין התקנון הינו כדין חוזה מחייב בין החברה ובין בעלי המניות הרשומים בה, וביניהם לבין עצמם. לכן, מומלץ להכין את תקנון החברה כמו גם הסכם מייסדים בסיועו של עורך דין מנוסה בכך.

ניהול שוטף של החברה לאחר הקמתה.

ניהולה השוטף של החברה מכיל אלמנטים משפטיים רבים כמו חבויות שונות של בעלי תפקידים בחברה (אורגנים) כגון: חובת אמונים וחובת זהירות. דרכי התנהלות החברה ע"י הדירקטוריון והאספיה הכללית. במקרים רבים, תפקידו של היועץ משפטי בחברה הוא קריטי לניהולה התקין והרציף.
לאחר אישור על הקמת החברה מרשם החברות וקבלת תעודת התאגדות ניתן לפתוח חשבון בנק על שם החברה, ויש להשלים את הפעולות הנדרשות להקמת החברה ברשויות המס, לרבות פתיחת תיק במס הכנסה ובמע"מ. לצורך פתיחת חשבון בנק יש לצרף את המסמכים הנדרשים כמו העתק נאמן למקור של תעודת התאגדות חברה בע"מ, העתק נאמן למקור של התקנון, פרוטוקול בדבר פתיחת חשבון בנק ומורשה/מורשי חתימה, כמו גם אישור חתום על ידי עורך דין כי החלטת החברה התקבלה בהתאם למסמכי החברה.

אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי, עוסק בדיני חברות ותאגידים ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.

img

עו"ד אלי שמעוני

עו"ד אלי שמעוני בוגר תואר ראשון במשפטים (LL.B) ובעל תואר שני במנהל עסקים (MBA) ומביא ידע משפטי עשיר בתחומי התמחותו. בנוסף, עו"ד שמעוני בוגר קשת רחבה של הסמכות מקצועיות בתחומי המשפט האזרחי, הבנקאות, הציות, הקניין הרוחני, הממשל התאגידי ועוד… תחומי העיסוק העיקריים של עו"ד שמעוני: ליטיגציה אזרחית ומסחרית, תובענות ייצוגיות, גישור ובוררות, קניין רוחני, חברות, תביעות ייצוגיות, מקרקעין, צוואות וירושות, תביעות כספיות, מטבעות קריפטוגרפיים, בנקאות, ציות והשקעות.

    לייעוץ וקביעת פגישה השאירו פרטים ונחזור בהקדם: