תביעה כנגד גוגל
גוגל היא אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, המוצר המרכזי שלה והמזוהה עימה ביותר הוא מנוע החיפוש שלה. זהו מנוע החיפוש האינטרנטי הנפוץ ביותר בעולם ולעיתים נדמה כי כל פיסת מידע הקיימת בעולם ניתן למצוא ולאתר דרך מנוע החיפוש של גוגל. פעמים רבות חיפוש בגוגל מקשר את המחפש לתוצאות חיפוש – אתרים וקישורים (לינקים) – שיש בהם תכנים המוציאים דיבה ומהווים לשון הרע על אדם מסוים. מאחר שהטכנולוגיה ועולם האינטרנט מתקדמים בקצב מהיר יותר מהקצב בו פועל המחוקק, אין הסדרה בחוק, לגבי מהי האחריות של חברת גוגל בכל הנוגע לפרסומים באינטרנט העולים כתוצאות חיפוש במנוע החיפוש שלה. תופעה זו אינה ייחודית לישראל ובכל העולם מתמודדים בתי המשפט עם הסוגייה הזאת. מעת לעת, לאחר הגשת תביעה כנגד גוגל, ניתנות פסיקות שונות בארץ ובעולם באשר לאחריות של מנוע החיפוש גוגל, ופעמים רבות פסיקות אלו סותרות זו את זו.
הסרת תוצאות חיפוש.
הסעד המבוקש, לרוב, בתביעות בנושא לשון הרע כנגד חברת גוגל הוא הסרת תוצאות החיפוש שיש בהן משום לשון הרע. חשוב להדגיש שלא מדובר במחיקת התוכן מאתר האינטרנט בו הוא מופיע אלא רק יצירת מצב שאדם המשתמש במנוע החיפוש של גוגל כדי לחפש מידע מסוים לא יקבל הפניה לאתר בו פורסם התוכן הפוגע. אחת השאלות המרכזיות בנושא הינה האם ניתן לחייב את גוגל להסיר תוצאת חיפוש או שמא הפתרון הראוי הוא לחייב את המפרסם להסיר את התוכן שיש בו לשון הרע.
תביעה כנגד גוגל – הפסיקה באירופה.
בחודש מאי 2014 פסק בית הדין האירופאי לצדק במקרה בו אדם ביקש להסיר תוצאות חיפוש המפנות למודעה שהתפרסמה בעיתון לפני מספר שנים באשר לחוב שיש לו וההליכים שננקטו בעקבות זאת, חוב שהוסדר כבר לפני תקופה ארוכה. בית הדין קבע כי זכותו של אדם לפרטיות גוברת במקרים מסויימים על חופש המידע וכי חברת גוגל הינה אחראית לתוצאות החיפוש המתפרסמות בה. על כן קבע בית הדין כי יש לחייב את גוגל להסיר את תוצאות החיפוש גם במקרה שנקבע כי הפרסום המקורי, בשעתו, היה ראוי ולא נחשב ללשון הרע, וגם אם נקבע שאין חובה למחוק את התוכן עצמו מאתר האינטרנט. בית הדין קבע שלמנוע החיפוש של גוגל אחריות על המידע המתפרסם מאחר שהוא מנגיש לציבור מידע שבכל דרך אחרת לא היה ניתן לקבל.
(Court of justice of the European Union, Judgment in case C-131/12, Google Spain SL, Google Inc. Agencia Espanola de Proteccion de Datos, Mario Costeja Gonzalez)
תביעה כגד גוגל – הפסיקה בישראל.
בחודש ספטמבר 2014 פסק בית משפט השלום בתל אביב במקרה בו תבע עורך דין את חברת גוגל לאחר שחיפוש שמו במנוע החיפוש שלה הניב כותרת חיפוש לפיה הוא הורשע בחמש פרשות בבית הדין למשמעת של לשכת עורכי הדין בעוד שבפועל הוא ייצג את לשכת עורכי הדין בהליכים נגד עורך הדין שהורשע. התובע פנה לגוגל בבקשה להסיר את תוצאת החיפוש ומשלא נענה פנה לבית המשפט. בית המשפט קבע כי לא ניתן לחייב את גוגל באחריות לפרסומים מאחר שהיא אינה יוצרת תוכן אלא רק מציגה אותו בצורה אוטומטית. על כן פסק בית המשפט כי לא ניתן לחייב את חברת גוגל, בכל פעם שאדם פונה אליה, להסיר תוצאת חיפוש שאינה לרוחו. (ת"א 44918-05/12 עו"ד עמי סביר נ' שאול בר נוי ואח'). בכך בעצם סטה בית המשפט מהתקדים (הלא מחייב כמובן) של בית הדין האירופאי לצדק.
למרות האמור לעיל, שופטי בית המשפט העליון התבטאו לא פעם כי בעת הסדרת חקיקה מתאימה לעידן הנוכחי ייתכן ולגוגל תהיה אחריות להסרת המסרים מתוצאות החיפוש. מה גם שפסיקת בית משפט שלום אינה מחייבת בתי משפט אחרים ומאוד סביר כי במקרים נוספים שיגיעו לבית המשפט ההכרעה תהיה שונה.
אלי שמעוני, משרד עורכי דין בהרצליה ובתל אביב, עוסק בתחום האזרחי/מסחרי ובייצוג תובעים ונתבעים. פנו אלינו בכל שאלה ונשמח לסייע.
במייל: [email protected], טלפון: 09-8669556, 03-5507155.
האמור לעיל הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית הדרושה, בדרך כלל, טרם נקיטת הליכים משפטיים.